despre #FEEDback

mă preocupa ideea de a lega, de a crea punți prin care țările cu dificultăți în domeniul producției și/sau exploatării filmelor să poată să coopereze. mă preocupă și problematica circulării filmului din Europa de Est. nu circulă. foarte greu cineva din Polonia vede un film din Bulgaria sau România, dacă nu este o săptămână a filmului, și oricum acestea au loc o dată pe an într-un oraș cel mult două.

în fiecare țară, centrele naționale ale cinematografiei au rol de reglementare și de a fi activi în dezvoltarea politicilor culturale. din nefericire, circumstanțele fac să nu fie tocmai așa peste tot. diversitatae culturală, maturitate politică și socială diferiră plus alte elemente fac ca unele instituții să aibă mai curând o atitudine pasivă spre deosebire de altele, unde se manifestă un adevărat leadership pe segment.

totuși, schimb experiențe, best practices și idei într-un mediu intim și cadru restrâns, ar putea duce la ceva rezultate utile.

astfel am venit cu propunerea către două platforme dedicate cinematografiei din Europa de Est – Connecting Cottbus (Germania) și When East Meets West (Italia) să inființăm sub formă pilot platforma #FEEDback – Film Eastern Europe Dialogue.

Prima întâlnire a avut loc deja anul acesta la Cluj în timpul festivalului de film Transilvania (TIFF). Prima întâlnire am decis să aibă loc în România, și mai ales să fie un pilon din cei trei, având în vedere lipsa unei prezențe active a României în Europa când vine vorba de cooperare și dezvolatre de politici comune în domeniul cinematografiei.

#FEEDback, este un incubator unde am invitat în două întâlniri un număr restrâns de profesioniști și conducători de centre naționale. Pentru a treia întâlnire, ce va avea loc în Trieste la începutul lui 2016, vom prelua una din ideile propuse de către grup și o vom dezvolta cu experți și specialiști pentru a putea avea un rezultatat palpabil cu un calendar clar de implementare.
Am să revin cu mai multe detalii despre ideile ce au rezultat din acest grup de lucru.

Dar în sine, ideea de a nu avea doar un grup care poartă un dialog, fie el și constructiv, ci și un rezultat palpabil și implementabil este extrem de tentantă.

Cooperarea, dacă începe de la lucruri mici, practice, duce la un fundament solid, pe care se poate clădi o relație, care poate suține punți mai elaborate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top